Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

JADŁOSPIS NA OKRES

24/06/19 do 28/06/19  

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, pestki ze słonecznika, herbata z cytryną słodzona miodem, truskawki

(1,4,7)

Zupa – koperkowa z ziemniakami, gulasz mięsny w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna gruba, surówka z kapusty białej, kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Bułka orkiszowa z masłem, serek almette, szczypiorek, sok/woda

(1,7)

 

Wtorek

 

Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z wędzarki, sałata, ogórek zielony, talarki z błonnikiem, herbata owocowa, jabłko

(1,6,7,9,10)

Zupa – fasolowa z ziemniakami i majerankiem, makaron muszelki z musem owocowym i jogurtem greckim, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Grahamka z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, szczypiorek, sok/woda

(1,7)

Środa Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i koperkiem, papryka czerwona, herbata owocowa, banan

(1,3,7)

Zupa – pomidorowa z makaronem, podudzie z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem, mizeria, buraczki na ciepło, kompot owocowy

(1,7,9)

Rogalik maślany z masłem, dżem jagodowy, mleko

(1,7)

Czwartek

 

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z musem malinowym, marchew w słupkach do chrupania, herbata owocowa, winogrono

(1,7)

Zupa – kalafiorowa z ziemniakami, kociołek węgierski (ryż jaśminowy, cukinia, papryka, pomidory, kiełbasa), sałata z jogurtem, kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Bułka żytnia z masłem, kiełbasa krakowska sucha, sałata, rzodkiewka, sok Kubuś

(1,6,7,9,10)

Piątek

 

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska sucha, szynka z wędzarki, sałata, ogórek zielony, szczypiorek, herbata owocowa, jabłko

(1,6,7,9,10)

Zupa – ogórkowa, ryba pieczona w ziołach, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki, fasolka szparagowa posypana sezamem, kompot wieloowocowy

(1,4,7,9,11)

Koktajl bananowo-truskawkowy z jogurtem, bułka mini z masłem, żurawina suszona

(1,7)

 

 

Font Resize