Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

JADŁOSPIS NA OKRES

10/12/18 do 14/12/18 

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek Kasza manna na mleku,
stół szwedzki: pieczywo mieszane, masło, ser żółty, kabanosy drobiowe, ser biały, sałata, pomidorki koktajlowe, biała rzodkiew, herbata porzeczkowa, banan

(1,6,7,9,10)

Zupa – z zielonego groszku, kotlet z piersi kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych, ziemniaki z koperkiem, bukiet warzyw na parze, sałata z ogórkiem zielonym, kompot wieloowocowy

(1,3,5,7,9)

Owoce z jogurtem, bułka orkiszowa z masłem

(1,7)

 

Wtorek

 

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i koperkiem, papryka czerwona, herbata malinowa, mandarynki

(1,3,7)

Zupa – koperkowa z ziemniakami i zieleniną, kasza pęczak, gulasz wieprzowy z warzywami, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy

(1,7,9)

Grahamka z masłem, kiełbasa krakowska sucha, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, sok/woda

(1,6,7,9,10)

Środa Lane kluski na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną słodzona miodem, jabłko

(1,3,4,7)

Zupa – krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie bolognese i żółtym serem, sałata w sosie vinaigrette, kompot owocowy

(1,7,9,10)

Placuszki dyniowe (wyrób własny), mleko

(1,3,7)

Czwartek

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska sucha, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata żurawinowa, kaki

(1,5,6,7,9,10)

Zupa – pomidorowa z ryżem, ryba pieczona w ziołach, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa żółta na ciepło, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy

(1,4,7)

Bułka bawarska z masłem, serek Danio, sok/woda

(1,7)

Piątek

 

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet (wyrób własny), papryka czerwona, ogórek kiszony, pestki z dyni, herbata z owoców dzikiej róży, melon miodowy

(1,7)

Zupa – szczawiowa ziemniakami i z jajkiem, łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami, marchew w słupkach do chrupania, kompot wieloowocowy

(1,3,6,7,9,10)

Jagodzianka, mleko

(1,3,7)

 

 

Font Resize