Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

JADŁOSPIS NA OKRES

18/02/19 do 22/02/19 

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek Lane kluski na mleku,

pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, sałata, papryka czerwona, rzodkiewka, pestki słonecznika, herbata poziomkowa, banan

(1,3,7)

Zupa – barszcz czerwony, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem na ciepło, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Bułka kukurydziana z masłem, dżem wiśniowy, talarki z błonnikiem, mleko

(1,7)

 

Wtorek

 

 

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki z szynki, ketchup, ogórek zielony, herbata malinowa, mandarynka

(1,6,7,9,10)

Zupa – z fasolki szparagowej z ziemniakami, naleśniki z serem białym i musem malinowym, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy

(1,3,7,9)

Grahamka z masłem, sałata, pierś wędzona z kurczaka, ogórek kiszony, sok/woda

(1,6,7,9,10)

Środa  

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i koperkiem, pomidorki koktajlowe, pestki z dyni, herbata wiśniowa, winogrono

(1,3,7)

Zupa – jarzynowa z ziemniakami, mięsne kuleczki w sosie pomidorowym z tymiankiem, kasza jęczmienna gruba, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Bułka orkiszowa z masłem, koktajl owocowy, chrupki kukurydziane

(1,7)

Czwartek

 

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy półtłusty z musem truskawkowym, żurawina suszona, herbata z owoców dzikiej róży, jabłko

(1,7)

Zupa – ryżanka z zieleniną, ryba duszona, ziemniaki z koperkiem, brokuły na ciepło, surówka z białej kapusty, kompot owocowy

(1,4,7,9)

Bułka żytnia z masłem, sałata, szynka, pomidor, szczypiorek, sok/woda

(1,6,7,9,10)

Piątek

 

 

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną słodzona miodem, kiwi

(1,4,7)

Zupa – barszcz biały z ziemniakami, łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami, marchew w słupkach do chrupania, kompot wieloowocowy

(1,6,7,9,10)

Rogalik maślany, kakao

(1,7)

 

Font Resize