Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

JADŁOSPIS NA OKRES

02/12/19 do 06/12/19 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

Zacierka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy półtłusty z musem truskawkowym, śliwki suszone, herbata owocowa, banan

(1,7)

Zupa – barszcz czerwony, kotlet jajeczny, ziemniaki
z koperkiem, surówka
z marchewki i selera, fasolka szparagowa na ciepło, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Zapiekanki – pieczywo tostowe wieloziarniste, szynka delikatesowa, ser żółty, papryka czerwona, ketchup, sok/woda

(1,6,7,9,10)

 

Wtorek

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane
z masłem, kiełbaski kornetki
na ciepło, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata z cytryną słodzona miodem, mandarynka

(1,5,6,7,9,10)

Zupa – kalafiorowa z ziemniakami, gulasz drobiowy z pieczarkami, kasza pęczak, sałata w sosie vinaigrette, kompot wieloowocowy

(1,7,9,10)

Chałka z masłem
i dżemem, chipsy bananowe, mleko

(1,7)

Środa

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, filet z indyka pieczony, papryka zielona, marchew w słupkach
do chrupania, herbata owocowa, sharon (kaki)

(1,6,7,9,10)

Zupa – szczawiowa z ziemniakami zaprawiana jajkiem, makaron zapiekany
z mięsem mielonym
i szpinakiem, surówka z ogórka kiszonego i czerwonej papryki, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Koktajl owocowo-jogurtowy, bułka mini z masłem
i miodem

(1,7)

Czwartek

 

Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna, papryka żółta, talarki z błonnikiem, herbata owocowa, gruszka

(1,4,7)

Zupa – dyniowa, polędwiczki
w sosie chrzanowym, ziemniaki z koperkiem, surówka
z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Bułka owsiana
z masłem, serek naturalny, pestki słonecznika, szczypiorek, sok/woda

(1,7)

Piątek

 

Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, chrupki kukurydziane, herbata owocowa, jabłko

(1,3,7)

Zupa – z zielonego groszku, ryba w sezamie, ziemniaki
z koperkiem, surówka
z czerwonej kapusty, marchew mini na ciepło, kompot owocowy

(1,4,7,9,11)

Grahamka z masłem, sałata, szynka delikatesowa,
filet z indyka, ogórek zielony, sok/woda

(1,6,7,9,10)

 

 

Font Resize