Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

JADŁOSPIS NA OKRES

05/08/19 do 09/08/19

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek Kasza jaglana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki cielęce, ketchup, rzodkiewka, marchew w słupkach do chrupania, herbata wiśniowa, banan

(1,6,7,9,10)

Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami, kurczak w sosie curry, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Grahamka z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, szczypiorek, sok/woda

(1,7)

 

Wtorek

 

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek almette ze szczypiorkiem, ogórek zielony w słupkach do chrupania, herbata malinowa, maliny

(1,7)

Zupa – cebulowa, mięsne kuleczki w sosie pomidorowym z tymiankiem, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Bułka żytnia
z masłem, jajko na twardo plasterki, rzodkiewka, szczypiorek, sok/woda

(1,3,7)

Środa Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynka, papryka żółta, herbata z cytryną słodzona miodem, borówki

(1,6,7,9,10)

Zupa – pieczarkowa z makaronem, podudzie z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem na ciepło, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Bułka mini z masłem, koktajl owocowo-jogurtowy

(1,7)

Czwartek

 

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica z komina, ogórek zielony, pestki z dyni, herbata z owoców dzikiej róży, ananas

(1,6,7,9,10)

Zupa – jarzynowa z zieleniną, ryba w sezamie, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki, jabłka, cebuli z jogurtem, brokuły na ciepło, kompot owocowy

(1,7,9,11)

Bułka bawarska z masłem, sałata, ser żółty, papryka czerwona, rzodkiewka, sok/woda

(1,7)

Piątek

 

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy półtłusty z musem truskawkowym, pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika, herbata porzeczkowa, arbuz

(1,7)

Zupa – fasolowa z ziemniakami i majerankiem, makaron zapiekany z mięsem mielonym i szpinakiem, surówka z ogórka kiszonego z papryką i cebulką kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Chałka z masłem, mleko, żurawina suszona

(1,7)

 

 

 

 

Font Resize