Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

 

JADŁOSPIS NA OKRES

18/03/19 do 22/03/19 

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek Zacierka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, parówki wiedeńskie, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z owoców dzikiej róży, mandarynka

(1,6,7,9,10)

Zupa – klopsowa, naleśniki z serem białym i musem truskawkowym, surówka z marchewki i jabłka z rodzynkami, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Grahamka z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, sok Kubuś

(1,7)

 

Wtorek

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i koperkiem, pestki z dyni, banan

(1,3,7)

Zupa – z zielonego groszku, kotlet pożarski, ziemniaki z koperkiem, kalafior z masłem i bułką tartą, buraczki na zimno, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Ciasto marchewkowe (wyrób własny), mleko

(1,3,7)

Środa Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa krakowska sucha, ogórek zielony, papryka czerwona, talarki z błonnikiem bez cukru, herbata malinowa, kiwi

(1,6,7,9,10)

Zupa – krupnik z kaszy jaglanej, gulasz wieprzowy z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

(1,7,9)

Bułka kukurydziana z masłem i dżemem wiśniowym, kakao

(1,7)

Czwartek

 

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka z kotła, rzodkiewka, papryka żółta, herbata porzeczkowa, gruszka

(1,6,7,9,10)

Zupa – szczawiowa zaprawiana jajkiem, ryba pieczona w ziołach, surówka colesław, bukiet warzyw na parze, kompot owocowy

(1,3,4,7,9)

Owoce z jogurtem, ciasteczka zbożowe

(1,7)

Piątek

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy z powidłami śliwkowymi, żurawina suszona, herbata z cytryną słodzona miodem, jabłko

(1,5,7)

Zupa – brokułowa, kolorowy kociołek (filet z indyka z warzywami), kasza gryczana niepalona, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

(7,9)

Bułka owsiana z masłem, sałata, ser żółty, rzodkiewka, sok/woda

(1,7)

 

 

 

Font Resize