Jadłospis

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

W przedszkolu wdrożony jest system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Legenda

1. GLUTEN- zboża
2. SKORUPIAKI
3. JAJA
4. RYBY
5. ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis sporządzamy zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania i piramidą żywienia.     

 

JADŁOSPIS NA OKRES

14/10/19 do 18/10/19 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka, ogórek zielony, szczypiorek, orzechy nerkowca, herbata owocowa, śliwka

(1,5,6,7,9,10)

Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami, pulpety w sosie koperkowym, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, brokuły na ciepło, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Owoce z jogurtem, bułka orkiszowa z masłem, żurawina suszona, sok/woda

(1,7)

 

Wtorek

 

Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta rybno-serowa, papryka żółta, pomidor, herbata z cytryną słodzona miodem, winogrono

(1,4,7)

Zupa – grochowa z ziemniakami i majerankiem, krokiety z farszem szpinakowo-jajecznym, surówka z marchewki, kompot wieloowocowy

(1,3,7,9)

Bułka owsiana z masłem, sałata, schab wiśniowy, ogórek zielony, rzodkiewka, sok Kubuś

(1,6,7,9,10)

Środa

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna, papryka czerwona, pestki z dyni, herbata owocowa, gruszka

(1,3,7)

Zupa – jarzynowa, polędwiczki w sosie chrzanowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

(1,7,9)

Rogalik maślany, mleko, morele suszone

(1,7)

Czwartek

 

Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy półtłusty z musem jagodowym, chipsy owocowe bananowe, herbata owocowa, jabłko

(1,7)

Zupa – kapuśniak z kwaszonej kapusty, podudzie z kurczaka duszone, ziemniaki z koperkiem, buraczki na zimno, marchewka z groszkiem na ciepło, kompot owocowy

(1,7,9)

Grahamka z masłem, sałata, ser żółty, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, sok/woda

(1,7)

Piątek

 

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka, ogórek kiszony, rzodkiewki, herbata owocowa, banan

(1,6,7,9,10)

Zupa – szczawiowa zaprawiana jajkiem, ryba w sezamie, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław, bukiet warzyw na parze, kompot owocowy

(1,3,4,7,9,11)

Bułka mini z masłem, serek almette, pestki słonecznika, szczypiorek, sok/woda

(1,7)

 

 

Font Resize